Zpět

Nástup k hodnotové přípravě!

Text 8.7.2024

Je to až neuvěřitelné. Ministerstvo kultury přišlo s návrhem novely zákona o České televizi (ČT) a zákona o Českém rozhlasu (ČRo). Mezi hlavní úkoly České televize a Českého rozhlasu má nově patřit boj s dezinformacemi. Přesně má tento nový hlavní úkol znít: „přispívání k postupu proti dezinformacím při respektování svobody slova“.

Ve slovech „postupovat proti“ je skryto aktivní vyhledávání toho, co budou ČT a Čro považovat za dezinformace, a jejich popírání a s tím spojená dehonestace těch, kdo je sdělují. Jak přitom bude respektována svoboda slova? Tak, že dotyčný bude mít možnost říct dvě věty, než ho ČT a ČRo zesměšní?

Kdo a jak bude v redakcích ČT a ČRo rozhodovat, co je dezinformace? A rozhodně tady nejde o pitomosti typu ploché země. Obě média se už dnes dezinformacím věnují (viz např. projekt ČRo Ověřovna). Teď se ale navrhuje, aby boj s dezinformacemi byl jeden z jejich hlavních (!) úkolů. To je změna, kterou nelze pochopit jinak než jako pokyn, aby antidezinformační svazáci v redakcích ČT a ČRo přidali plyn.

S dezinformacemi je však potíž. Nejde je přesně definovat. Neobstojí ani technokratická představa nového vládního antidezinformačního buldoka plukovníka Foltýna, že k boji s dezinformacemi stačí respektovat pluralitu názorů a potírat pluralitu faktů. Boj s dezinformacemi proto vždy skončí cenzurou.

Kouzelné je půl roku staré vyjádření prezidenta Pavla, kterého si v této souvislosti všimla redakce týdeníku Echo. Prezident Pavel si tehdy možná vzpomněl na doby své politické přípravy, když řekl, že k boji s dezinformacemi je potřeba „vzdělávání z hlediska informační gramotnosti, ale i hodnotové přípravy“.

„Hodnotová příprava“ je pojem jako vystřižený z předlistopadových politických příruček. Je půvabné, že jeho autorem je zrovna Petr Pavel. Podstatné je ovšem to, že „hodnotová příprava“ je vlastně docela přesným (a vícevrstvým) popisem skutečného smyslu navrženého doplnění hlavních úkolů ČT a ČRo. Boj s dezinformacemi je totiž ideologický pojem pocházející z dílny politické korektnosti, tj. ideologie nepřátelské ke svobodě slova.

Všechny příspěvky s Robert Kotzian

Diskuze:

  1. A není ta hodnotová příprava jen pořadová příprava pod vedením hodnotového důstojníka?? 😀

  2. No, jako první by tedy měli býti ze všech debet a vystupování vyvrženi naši drazí političtí vůdci a média samotná, jelikož povětšinou lžou jako když tiskne nebo alespoň mlží jako dýmovnice .Tak tedy ,,DoToho!“ Prokažte svého v pravdě svazáckého ducha a postarejte se v první řadě o lháře, mlžiče a  pomlouvače ve vlastních řadách..Zbytek už to nějak zvládne, nebude toho moc…:-)

  3. Nikoli komunismus, ale totalita je zpět. Tentokrát pro změnu pod vlajkou liberální demokracie…

      1. …. a nebo prasata, příjmeme-li model Orwellovy alegorie „Animals Farm“.
        Řiká se, že to napsal podle tehdejších bolševiků, ale oni ti dnešní jsou ještě mnohem horší.

        Prasata prodala na jatka jen koně. Tihle vedou na jatka celý svět ….

Napsat komentář